1960 darbesi idamlar

Hakkında idam cezası verilenler şunlardır: Celâl Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan, Emin Kalafat, Agah Erozan, Ahmet Hamdi Sancar, Bahadır Dülger, Baha Akşit, İbrahim Kirazoğlu, Nusret Kirişçioğlu, Zeki Erataman, Osman Kavrakoğlu ve Rüştü Erdelhun.

Adnan Menderes zamanında kaç kişi idam edildi?

Yargılama süreci 15 Eylül 1961 tarihinde saat 9.30'da açıklanan kararlar ile sona erdi, aralarında Menderes'in de olduğu 15 kişinin idamına, 31 kişinin müebbet hapsine karar verildi.

1960 darbesi kimler asildi?

Adnan Menderes (Başbakan), Fatin Rüştü Zorlu (Dışişleri Bakanı) ve Hasan Polatkan (Maliye Bakanı) idam edildi.

Adnan Menderes’le birlikte kimler asıldı?

Menderes, Türkiye siyasi tarihine idam edilen ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak geçti. 1990'da Türkiye Büyük Millet Meclisi çıkardığı yasayla, Menderes ve onunla beraber idam edilen Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'ya itibarlarını iade etti.

Imralı adasında kimler idam edildi?

27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

Adnan Menderes eşi kimdir?

Berin MenderesAdnan Menderes / Eşi (e. 1928–1961)Fatma Berin Menderes, Türkiye’nin eski başbakanlarından Adnan Menderes’in eşi. Vikipedi

Celal Bayar kaç yıl hapiste kaldı?

1963 yılının ilk aylarında Celal Bayar'ın sağlık nedenleriyle Cumhurbaşkanı tarafından affı gündeme geldi. Bayar'ın cezası, sağlık nedenleriyle hükûmet tarafından 6 aylık bir süre için ertelendi ve 22 Mart 1963'te tahliye edildi.

1960 darbesinde Genelkurmay Başkanı kimdir?

Mustafa Rüştü Erdelhun (1894 – 9 Kasım 1983) Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 10. Genelkurmay Başkanı'dır.