Amasya ferhat ile şirin dağı

Sultan, kız kardeşini vermek istemez. Ferhat'ı oyalamak için Elma Dağı'nı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, sevdanın verdiği aşkla dağları delmeye başlar. Mehmene Banu, dağı delip suyun akacağı kanalı tamamlamak üzere olan Ferhat'ın yanına yaşlı dadısını göndererek, Şirin'in öldüğü haberini ulaştırır.

Ferhat şirin dağı nerede?

Alanı 2.5 dönüm olan proje, Ferhad ile Şirin aşkının geçtiği varsayılan Harşema Dağı'nda; Amasya-Tokat yolunun hemen kenarında Ferhad arası denilen mevkide kuruluyor. Mevki, Ferhad'ın Şirin'e kavuşmak için kazdığı varsayılan 6 kilometrelik kanalın bir bölümünü oluşturuyor.

Ferhat ile Şirin kimin eseri Cumhuriyet?

Türk edebiyatında merkeze Hüsrev yerine soyut bir aşk kahramanı olan Ferhad'ı koyarak ilk defa Ferhâd u Şirin adıyla kaleme alan Ali Şir Nevaî oldu.

Ferhat Şirin için hangi dağı deldi?

Çiftin evlilik arzusunu öğrenen Sultan, Ferhat'ı oyalamak adına, Elma Dağı'nı delip kente su getirmesi şartını koşar. Damat adayı dağı deler. Tam suyu getireceği zaman Sultan, Şirin'in dadısıyla Ferhat'a haber gönderir: “ Şirin öldü!” Ferhat, acıyla elindeki künkü havaya fırlatır.

Ferhat ile Şirin kaç yılında yaşamıştır?

Milattan önce 178-171 tarihleri arasında krallık yapmıştır. II. Ferhat, ölüm tarihi M.Ö. 127 dir.

Ferhat niye dağı deldi?

Ferhat, Sultan'a haber salarak Şirin'i istetir. Sultan, kız kardeşini vermek istemez. Ferhat'ı oyalamak için Elma Dağı'nı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, sevdanın verdiği aşkla dağları delmeye başlar.

Ferhat ile Şirin hangi şehirde?

En acıklı aşk öykülerinden biridir şüphesiz, Ferhat ile Şirin'in hikayesi. Amasya'nın güzel coğrafyasında yaşandığı söylenen buruk bir efsanedir. Benzeri diğer hikayelerde olduğu gibi bunda da birbirine kavuşamayanların trajedisi gözler önüne serilir.

Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir?

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Yazarları Şairleri

  • AHMET HAMDİ TANPINAR (1901-1962)
  • SAİT FAİK ABASIYANIK (1906-1954)
  • FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL (1898-1973)
  • ZİYA OSMAN SABA (1910-1957)
  • ORHAN VELİ KANIK (1914-1950)
  • OKTAY RIFAT HOROZCU (1914-1988)
  • MELİH CEVDET ANDAY (1915-2002)
  • ENİS BEHİÇ KORYÜREK (1891-1949)