Anayasanın 140 maddesi

Hakimler ve savcılar adli ve idari yargı hakim ve savcıları olarak görev yaparlar. Hakimler ve savcılar, kanunda belirtilenlerden başka, resmi ve özel hiçbir görev alamazlar. … Hakimler ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar.Jan 11, 2016

Anayasanın 143 maddesi nedir?

(1) Hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Hakimlik teminatının en önemli unsuru nedir?

Hâkimler sadece bağımsız olması yeterli değildir ve görevlerini huzurlu bir ortamda sükun içinde, maddi ve manevi baskılardan uzak olarak yapabilmeleri gerekir. Bunun sonucu olarak da hâkimlere aylık ve emekliden yoksun kılınamama, emekliye sevk edilmeme ve azledilmeme gibi "hâkimlik teminatları" verilmiştir.

Anayasanın değiştirilemez maddeleri nelerdir?

IV. MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

116 nci maddesinde ne var?

Her ne sebeple olursa olsun, hürriyeti kısıtlanan kişi, kısa sürede durumu hakkında karar verilmesini ve bu kısıtlamanın kanuna aykırılığı halinde hemen serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yetkili bir yargı merciine başvurma hakkına sahiptir. (Değişik: 3/10/2001-4709/4 md.)

1982 Anayasasına göre hakimlik ve savcılık mesleklerine ilişkin kanunları kim düzenler?

1982 Anayasası'nın bu konuya ilişkin düzenlemesi ise, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak karşımıza çıkmaktadır, Sami Selçuk, Zorba Devletten Hukukun Üs- tünlüğüne, s. 82, 83.

Anayasa 104 madde 17 fıkra nedir?

104.maddenin 17. Fıkrasına göre; Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. … Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır.

Anayasamızın 26 ncı maddesi nedir?

Madde 26 – Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet Resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.