Anne karnındaki bebekte kist neden oluşur

Bebeklerin beyninde beyin omurilik sıvısını salgılayan, koroid pleksus denen salgı bezleri vardır. Bunlardan bir veya bir kaçının kanalının tıkanması sonrası salgı bezi ifrazatını boşaltamaz ve gittikçe büyüyüp kist halini alır.

Bebeklerde kist ne zaman geçer?

Bebekte beyin kisti (KPK) normal gebeliklerin de %2'sinde ultrason muayensine sırasında tespit edilebilir. Kistler genellikle gebelik ilerledikçe genellikle kaybolurlar. Bebeğin beyin gelişimini veya zekasını etkilemezler. 'dan fazlası 28. gebelik haftasına kadar kaybolur ve tekrar oluşmazlar.

Hangi kistler tehlikelidir?

Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.

Hamileyken kist olursa ne olur?

Kist gebelik döneminde patlayabilir ve kanama meydana gelebilir. Ancak kanama vajen bir kanam şeklinde olmuyor. Kan karın bölgesine doğru ilerliyor ve dolayısıyla ağrı, hassasiyet de karın bölgesinde yoğunlaşıyor. Bu nedenle kist kaynaklı kanamada adet dönemlerinde olduğu gibi vajinadan kan gelmesi beklenmez.

Bebeklerde kist olur mu?

Yumurtalık kistleri yenidoğan ve çocukluk dönemi kistleri olarak iki dönemde görülebilir. Yumurtalık kistlerine yenidoğan dönemi ve hemen sonraki aylarda rastlanabilir. Bu kistler genellikle iyi huyludur. Nadiren kötü huylu kistlere rastlanır.

Kist kaç mm tehlikelidir?

Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.

Kist kaç cm tehlikelidir?

Bazen basit, fonksiyonel kistler 8-9 cm büyüklüğe ulaşabilirler. Özellikle genç hastalarda 4-6 haftalık takiple bu kistlerin çoğunun kaybolduğu görülebilir, ancak takiple kaybolmayan veya büyüyen kistler özellikle de 5 cm'in üzerindeyse ameliyat edilmelidir.

Kist ne zaman tehlikelidir?

Yumurtalık kistlerinin çoğu küçük ve zararsızdır. En sık üreme yıllarında ortaya çıkarlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilirler. Genellikle hiçbir belirti veya semptom yoktur, ancak yumurtalık kistleri bazen ağrıya ve kanamaya neden olabilir. Kistin çapı 5 santimetreden fazlaysa cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.