Baston nerede üretilir

Bastonluk ağaç kızılcık ağacının dalıdır. Ancak Karabük ilinin Yenice ilçesi ile Bolu ilinin Mengen ilçesi arasındaki 70 km.lik bir orman sınırında yetişen kızılcık ağacı Devrek Bastonu yapımına uygundur. Kasım şubat arası kesilen dallar en az bir yıl bekletilir.

Baston hangi ilimizde ünlüdür?

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde "Kızılcık" ağacından yapılan, asaletin simgesi olarak kabul edilen Devrek Bastonu, adeta dünyaya ün salmasına rağmen teknolojiye direniyor. Sağlamlığı ve süslemeleriyle dikkat çeken Devrek Bastonu, fabrikasyon bastonlara karşı mücadelesini sürdürüyor.

Baston hangi ağaçtan yapılıyor?

Baston Yapımı: Oldukça tanınmış olan Ahlat bastonları genellikle ceviz ağacından, bazen kiraz ve vişne ağaçlarından yapılmaktadır. Damarlı ve sağlam oluşu, iyi cila tutması ve kalitesini yükseltmesinden dolayı ceviz tercih edilmektedir.

Devrek Bastonu neden meşhur?

Osmanlı döneminde Bolu Sancağının Hamidiye adıyla bir kazası olan Devrek'te baston ustalığı o kadar gelişmiş ki; “Meşrutiyet yıllarında İstanbul'da bir Devrek bastonun 5 altın liraya satıldığı “ söylenmektedir. Osmanlı Bey ve paşalarının da soyluluk ve güç simgesi olarak baston kullandıkları biliniyor.

Ağaçtan baston nasıl yapılır?

Bahçesine ektiği fidanları ve ağaç dallarını baş kısmını iple kıvırarak `baston` eğimi veren Ateş, belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra ise bunları kesip bastona dönüştürüyor.

Devrek Bastonu hangi ağaçtan yapılır?

Klasik Devrek Bastonu, tamamen el sanatı ürünüdür. Gövdesi kızılcık, sapı ceviz ağacı olup, genellikle gövdesinde başları sap kısmına doğru dolanmış iki yılan motifi bulunmaktadır.

Baston boyu ne kadar olmalı?

Baston Boyu Ne Kadar Olmalı? İdeal olarak bastonun ucu ayak parmaklarından 15 cm uzakta tutulurken dirsek 20-30 derece bükülmelidir. Bu bükme derecesi bastonla yürürken dirseğin etkili kullanımına izin verir. Yürüme döngüsü boyunca kol uzayıp kısalır ve şoku emer.

Devrek bastonu ne demek?

Devrek Bastonu – Zonguldak. … Çoban tekniği Devrek yöresine ait bir terimdir. Kızılcık ağacı dalları kesilmeden önce üzerine belirli aralıklar ile bıçak ile vurulması sonucu dallarda çıkıntılar oluşur. Çıkıntılı bu görünüm, çoban çentiği olarak nitelendirilmektedir.