Göz küresi nedir

Göz küresi 2.5 cm çapında küre şeklinde küçük bir organ olmasına rağmen görme gibi çok önemli bir duyu fonksiyonunu yerine getirir. Gözün dışa bakan yüzeyinde kırıcılığı artırmak amacıyla mevcut olan bombelik dikkat çekicidir. Göz vücudumuzda aynı bir fotoğraf makinesi gibi görev yapar.

Göz küresi neresidir?

Kornea ile iris arasında 2.5 mm. derinliğinde içi aköz hümör adındaki saydam sıvı ile dolu ön kamara, iris ile lens adını verdiğimiz göziçi merceği arasında yine aköz hümör ile dolu arka kamara adındaki odacıklar vardır. Lensin arkasındaki saydam vitreus gözün 3/4′ ünü doldurur, göz küresine şeklini verdirir.

Göz küresi bozuklukları nedir?

En sık karşılaşılan kırma kusurları miyopi, hipermetropi ve astigmatizmadır. Bunlara ek olarak yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan yakın görme bozukluğuna da presbyopi adı verilir. Göz bozuklukları ya da kırma kusurları temelde bir hastalık olarak kabul edilmediğinden bir tedaviden bahsetmekte çok doğru değildir.

Göz küresi Nelerden Oluşur?

Göz küresi dıştan içe doğru tunica fibrosa bulbi, tunica vas- culosa bulbi ve tunica interna bulbi olmak üzere üç tabakadan oluşur [6].

Göz küresi neden büyür?

Göz büyümesi nedenleri Genel vücut çalışmasının kontolünü sağlayan tiroid bezlerinin fazla çalışması sıklıkla göz büyümesine neden olur. Diğer sebepleri; yüksek miyopi, enfeksiyonlar, damarlarda genişleme ve yumak oluşumları (orbital hemanjiom) ve göz yuvasına ait hastalıklardır.

Gözde ön oda nerede bulunur?

*Gözün saydam tabakası ile iris arasındaki boşluğa ön oda denir ve sıvı ile doludur. *İris ile göz merceği arasındaki boşluğa arka oda denir ve sıvı ile doludur.

Göz ile göz kapağı arası neresidir?

Konjonktiva, göz kapağını çevreleyen ve kornea (göz küresinin iris ve gözbebeğini örten şeffaf kısmı) dışında göz küresinin görünür kısmını kaplayan mukozadır.

Hem yakını hem uzağı görememe nedir?

Astigmat, gözümüzün en önünde yer alan şeffaf tabakanın şekil bozukluğudur. Normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekle sahip olması gerekirken yumurta gibi bir şekle bürünmesidir. Hem uzağı hem de yakını bulanık görmemize sebebiyet verir. Astigmatı yüksek olanlar, net göremez.