Hizmet tespit davası arabuluculuk kapsamında mı

Hizmet tespit davası, İş Kanunu'nda öngörülen zorunlu arabuluculuk kapsamının dışındadır. Bu demek oluyor ki bu davayı açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır.Feb 11, 2021

Hizmet tespit davası sonucu ne olur?

Hizmet tespit davalarında karar işçinin gösterdiği Tanık ve delillilere göre işçi lehine sonuçlanabilir. Ancak işçinin delil gösterememesi durumunda dava mahkeme tarafından reddedilecektir. Davanın reddedilmesi halinde işçi bir üst mahkemeye giderek kararı temyiz edebilir ancak yine tanık ya da delil şartı aranacaktır.

Hizmet tespiti arabuluculuğa elverişli mi?

Hizmet tespit davası arabuluculuk kapsamında değildir. Doğrudan hizmet tespit davası açılabilir.

Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?

Hizmet Tespit Davasında İspat İspat yükümlülüğü HMK'daki genel kurala uygun olarak, sigortalının üstündedir. Ancak Yargıtay içtihatları bu davanın işverene karşı aciz durumda olan işçiyi koruma gayesi güderek, kamu düzenini ilgilendirdiği gerekçesiyle re'sen araştırma yükümlülüğü getirmiştir.

Hizmet tespiti nasıl kanıtlanır?

Hizmet tespiti davalarında yazılı delillere öncelik tanınmalıdır. Yazılı delilerin aksinin de yazılı delil ile kanıtlanması gerekir. Ancak tespiti istenilen kimi durumlarda; iş yeri ve çalışma olgusuna yönelik resmi ve yazılı kanıt bulunması mümkün olmadığında, tanık beyanlarına değer vermek gerekir.

Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider?

Hizmet tespit davalarında 5 yıllık hak düşürücü süre, işçinin işten çıktığı yılın son gününden itibaren işlemeye başlar. Eğer işçi yıllarca kesintisiz ve aralıksız olarak aynı işyerinde çalışmışsa, 30 yıl önceki sigortasız çalışmaları için bile hizmet tespit davası açabilir.

Hizmet tespiti davasında Sgk’ya başvuru zorunlu mu?

Hizmet tespit davası, işçinin nezdinde çalıştığı eski işvereni karşı açılmaktadır. … Bu düzenlemede SGK'ya açılacak davalarda kuruma başvuru zorunluluğu getirilmesine rağmen, hizmet tespit davaları bu zorunluluktan muaf tutulmuştur.

SSK hizmet tespit davalarında zaman aşımı var mi?

Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı Hizmet tespit davası belirli bir süre içerisinde açılmadığı takdirde zamanaşımına uğramaktadır. Bu dava için zamanaşımı 5510 Sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiştir. İlgili kanun hükmü uyarınca, “sigortalılığın tespiti istenen yılın sonundan başlayarak beş yıllık” bir süre öngörülmüştür.