Ihtirazi kayıtla ödeme

Ihtirazi kayıt ödemesi nedir?

İhtirazi kayıt en genel kullanımı ile, belli haklarını kullanıp kullanmama konusunda serbestliğini korumak isteyen tarafın sözleşmede veya sözleşmenin taraflara yüklediği edimlerin ifası sırasında bir çekince beyanı ileri sürmesidir.

Ihtirazi kayıt ile ödeme nasıl olur?

Dolayısıyla “ihtirazi kayıt” kelimesinin Türkçe karşılığı “çekince kaydı” olmaktadır. İhtirazi kayıt, borçlunun borcunu çekince kaydı koymak suretiyle ifa etmesi ve akabinde çekince koyduğu duruma karşı dava yoluna gitme imkanı elde etmelerini sağlayan bir müessesedir.

Ihtirazi kayıt dilekçesi ne zaman verilir?

İhtirazi kayıtla verilecek dilekçe 7326 Sayılı Kanunun başvuru süresi içerisinde verilebilir. Yani 30.09.2021[4] tarihine kadar kamu borçluları ihtirazi kayda ilişkin taleplerini/dilekçelerini beyanname verdikleri veya borçlarını taksitlendirdikleri ilgili kamu alacaklısı idareye bildirebilirler.

Ihtirazi kayıtla beyanname nasıl verilir?

Kâğıt ortamında ihtirazi kayıtla verilen beyannamenin vergi dairesince diğer beyannamelerden ayrılabilmesi için beyannamenin üzerine “İhtirazi Kayıtla Beyandır“ şeklinde not konulur ve gerekçesinin ise, beyannameye eklenen bir dilekçe ile beyanname verme süresinde vergi dairesine verilir.

Ihtirazi kayıt ne demek kısaca?

İhtiraz” kelimesi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Çekinme, Sakınma, Çekince” olarak tanımlanmaktadır. Daha çok vergi dünyasında kullanılan “İhtirazi kayıt” deyimi ise “belli hakların kullanma hakkının saklı tutulması” anlamına gelmektedir.

Kısmi ödeme borcu kabul anlamına gelir mi?

İİK`nun 12.maddesi, Borçlar Kanunu`nun 68. maddesine bir istisna getirmiştir. Bu maddede de, icra müdürünün yapılan kısmi ödemeleri kabule mecbur olduğu, ödenen miktar kadar borçlunun borcundan kurtulacağı kabul edilmiştir.

Ihtirazi kayıt dilekçesi nedir?

İhtirazi kayıt dilekçesi, mükelleflere beyanları üzerine vergi dairesince yapılan vergileme işlemlerine karşı dava açabilme hakkı tanır. İhtirazi kayıtla verilen beyannameler süresi içinde verildiği için mükelleflerin cezai duruma düşmesini önlemekte ve dava açma hakkını da saklı tutmaktadır.