Kurşun madeni hakkında bilgi

Yeryüzünde rastlanan elementler arasında 34.sırayı alan kurşunun, atom numarası 82, atom ağırlığı 207.21 dir. Doğada özgün kristal yapısına ender rastlanan kurşun kübik sistemde kristalleşir. Gri renkli olup, metalik parlaklığa sahiptir. Ergime noktası düşük (327 °C), kaynama noktası (1 atmosferde) 1525°C dır.

Kurşun elementinin özellikleri nelerdir?

Kurşun simgesi Pb, atom numarası 82, atom ağırlığı 207,2 olan 11,3 yoğunluğunda, çok yumuşak, sünek, dövülerek şekil verilebilen, mavimsi gri renkte metalik bir elementtir. Periyodik tabloda 4A grubunda (karbon grubu) 6. … Ayrıca ağır, bol ve ucuz bir metal olması nedeniyle mermi çekirdeklerinde de kullanılır.

Kurşun ne için kullanılır?

Kurşun, birçok ürün ve alanda rolü olan kullanışlı bir metaldir. Ana kullanım alanı akü ve pil sektörüdür. Yeraltı haberleşme kablolarının izolasyonu da kurşunla yapılır. Kurşun tetra-etil ve kurşun tetra-metil formlarında benzinlerde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak kullanılır.

Kurşun nedir kısaca tanımı?

Kurşun (Pb) atom numarası 82, atom kütlesi 207,19 olan mavi-gümüş rengi karışımı bir elementtir. 327,5 °C'ta erir ve 1740 °C'ta kaynar. Doğada, kütle numaraları 208, 206, 207 ve 204 olmak üzere 4 kararlı izotopu vardır.

Kurşun nasıl bulunur?

Kurşun doğada nadir bulunmaktadır. Genellikle çinko, gümüş ve bakırın bulunduğu madenlerde bulunur ve bu metallerle birlikte çıkarılır.

Kurşun günlük hayatta nerelerde kullanılır?

Kurşunun ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır.

K neyin simgesi?

Kalay, periyodik cetvelde atom numarası 50 olan elementtir. Simgesi Sn olup Latince stannum dan gelir.

Kurşun Nerelerde Kullanılır?

Kurşun ve çinko madeninin kullanım alanları ve üretimdeki payları çok önemli miktarlarda oluyor. Bu madenler genellikle bir arada bulunurlar ve aynı oluşum sürecinden geçerler. Bu madenler Balıkesir, Kayseri, Giresun, Sivas ve Çanakkale'deki rezervlerden yoğun olarak çıkarılır.